Gaffney Place
Gaffney Place, named after one of Connecticut’s most successful builders, John Gaffney, is the first phase of NeighborWorks New Horizons revitalization project of Waterbury’s Hillside Historic District. Gaffney Street has been transformed “into a masterpiece, championed as a blueprint of urban renewal” (Waterbury Republican, 11/23/2014). The QA+M Architecture, Quicquaro Architecture, and TO Design team worked closely with non-profit housing developer to develop one of the first “shared streets” concepts in the State of Connecticut. The new Gaffney Place street-scape provided the setting for the reconstruction and painstaking restoration of five historic structures. Our team spent several weeks studying the Queen Anne architecture approach in order to accurately recreate the picturesque style. Our team redesigned the street-scape to create a linear courtyard including angled parking, ornamental pavements, spherical bollards, plantings, and street furniture.

More Information

CLIENT

NeighborWorks New Horizons

LOCATION

Waterbury, CT

YEAR COMPLETED

2014

SIZE

SF

COST

$3,110,000
AIA Connecticut Alice Washburn Award Winner

QA+M Architecture is a full-service architectural firm that provides programming, planning and interior design for clients in Commercial, community, education, healthcare, historical, housing, and recreational/athletic markets. Staffed by 33 dedicated professionals, including 18 licensed architects, the firm has grown into one of the 10 largest architectural firms in Connecticut.

ADDRESS

195 Scott Swamp Rd, Farmington, CT 06032

SOCIAL MEDIA

Share This